Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Πάτρα: Σε ύφεση η φωτιά- "Περίεργη η ώρα της πυρκαγιάς", υποστηρίζει ο Αρχηγός του Π.Σ.


Εκατοντάδες καμένα στρέμματα και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στην περιοχή ήταν η εικόνα που αντίκριζε χθες το πρωί στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές, σε Δρέπανο, Καστρίτσι, Σελλά και Αργυρά.
Η εκτίμηση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι η φωτιά προκλήθηκε από εμπρησμό, ενώ από την προανάκριση που θα ακολουθήσει θα διαφανεί εάν επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο καταστροφής ή για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια (π.χ. αναμμένο τσιγάρο).
Μιλώντας στο pelop.gr ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Μπονάτσος ξεκαθαρίζει ότι «είναι περίεργη η ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, μιας και δεν διενεργούνται εργασίες που να δικαιολογούν την πρόκληση φωτιάς από αμέλεια».
Από την πλευρά του ο Διοικητής Πόλεως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Γεωργιόπουλος αναφέρει ότι την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευδαν στην πυρκαγιά, διαπίστωσαν ότι οι φλόγες κατέστρεφαν ολόκληρη την πλευρά του βουνού.

Αν και οι φλόγες δεν απειλούν, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι ο πιο ύπουλος αντίπαλος των πυροσβεστικών δυνάμεων. Οι πυροσβέστες έχουν να κάνουν με μια μεγάλη έκταση και σημεία όπου η πρόσβαση με τα οχήματα είναι πολύ δύσκολη, κυρίως λόγω της κλήσης των χωματόδρομων που οδηγούν στις κορυφογραμμές.

Πολλοί κάτοικοι και χθες φύλαγαν σκοπιά. Παρατηρούσαν τις μικροεστίες και ανυσηχούσαν. Αν και η φωτιά έχει κάψει σχεδόν τα πάντα - δέντρα, χαμηλή βλάστηση, θάμνους - στην ευρύτερη περιοχή και από το Δρέπανο εως Καστρίτσι.

Σήμερα, το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ασφαλίζουν την περιοχή που έχει μετατραπεί σε στάχτη και λίγα σημεία θα μπορούσαν να απειλήσουν για εξάπλωση της φωτιάς.