Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο και Δράμα

Πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο και Δράμα

Την ώρα που οι κάτοικοι της Κερατέας μετράνε τις "πληγές" τους, δύο νέες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει, σε Ζάκυνθο και Δράμα -

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δασική πυρκαγιά στον Αγαλά Ζακύνθου, που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Η φωτιά κατακαίει μεγάλο πευκοδάσος και στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε δασική έκταση στο Φρακτό Δράμας, όπου επιχειρούν τέσσερις πυροσβέστες με 2 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων και 2 αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο ετέθη από αργά το απόγευμα της Πέμπτης η φωτιά στην Κερατέα. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν τουλάχιστον έξι σπίτια, ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ένα γηροκομείο, ένα μοναστήρι και μία κατασκήνωση στην περιοχή.

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών σημείωναν ότι για την περίπτωση της Κερατέας η φωτιά εκδηλώθηκε σε περιοχή που είχε πληγεί και παλιά από πυρκαγιές αλλά επεκτάθηκε τόσο, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, ενώ οι συνάδελφοί τους κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Παράλληλα σημείωναν ότι μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στην Αττική για πυκνά δάση και στην επαρχία σε ερειπωμένες περιοχές.

Όπως είπαν η παρατεταμένη περίοδος με υψηλές θερμοκρασίες έχει προκαλέσει αφαίρεση της υγρασίας από την καύσιμη ύλη, με αποτέλεσμα μία σπίθα ακόμα και από αμέλεια, σε συνδυασμό με ανέμους, να μπορεί να δημιουργήσει μια μεγάλη σε έκταση πυρκαγιά.

Παράλληλα αναφέρουν ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές – κυρίως στην Αχαΐα όπου ήταν η πιο σοβαρή των τελευταίων ημερών – ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα της ανεπάρκειας των εναέριων μέσων που διαθέτει η χώρα. Τόνισαν δε, ότι η Πολιτεία επιχειρεί να καλύψει τα κενά στα αεροσκάφη ζητώντας συνδρομή από χώρες της νότιας Ευρώπης και στις επίγειες δυνάμεις εξαγγέλλοντας ενίσχυση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη που στηρίζεται σε αντίστοιχα πλαίσια ευρωπαϊκών χωρών.