Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Το τζάκι και οι κίνδυνοι που κρύβει

Μυστικά που «καίνε» κρύβει ο διαχρονικός σύντροφος του χειμώνα και το γοητευτικό παιχνίδι της φλόγας του δεν είναι πάντα όσο ακίνδυνο φαίνεται. Το τζάκι μπορεί να συγκεντρώνει μονίμως γύρω του κόσμο, ωστόσο οι επικίνδυνοι ρύποι που εγκλωβίζονται στα σπίτια που είναι αεροστεγώς κλεισμένα με σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου, μπορεί να γίνουν ακόμη και θανατηφόροι, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.

Το μονοξείδιο του άνθρακα κρύβει τους μεγαλύτερους κινδύνους που μπορεί να αποβούν μοιραίοι, εάν δεν γίνει εγκαίρως αντιληπτό ότι το τζάκι δεν λειτουργεί σωστά. Οπως είπε στην «Espresso της Κυριακής» ο χημικός Νίκος Κατσαρός: «Το μονοξείδιο του άνθρακα προκαλεί πονοκεφάλους και ζαλάδες. Εάν οι άνθρωποι δεν ανοίξουν αμέσως τα παράθυρα, μπορεί να επέλθει λιποθυμία και εν συνεχεία θάνατος».

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άοσμο, άχρωμο και βαρύτερο από τον αέρα, γι' αυτό συσσωρεύεται στα χαμηλά στρώματα. Τα παιδιά λοιπόν και κυρίως όσα μπουσουλάνε κινδυνεύουν πολύ περισσότερο σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό.

Εάν λοιπόν εκεί που απολαμβάνετε τη ρομαντική ατμόσφαιρα της φλόγας που σιγοκαίει στο τζάκι, ξαφνικά αισθανθείτε πονοκέφαλο, ζαλάδα ή τάση για εμετό, ανοίξτε αμέσως το παράθυρο για να μπει φρέσκος αέρας στο σπίτι, τονίζουν οι ειδικοί.

Το δεύτερο πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι ο καπνός, που ευτυχώς γίνεται αμέσως αντιληπτός, και προκαλεί συχνότερα κάψιμο στον λαιμό και τσούξιμο στα μάτια.

Ο τρίτος κίνδυνος αφορά τα τζάκια που κατασκευάστηκαν πριν από 20 - 25 χρόνια και τοποθετήθηκαν σε σπίτια που σήμερα θεωρούνται παλιές κατοικίες. Σε πολλά από αυτά τα παλιά τζάκια, η καμινάδα είναι επενδυμένη με αμίαντο, με συνέπεια η θερμοκρασία από το αναμμένο τζάκι να δημιουργεί ίνες αμιάντου. «Αυτές είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο στους πνεύμονες και ααμιάντωση, που είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των πνευμόνων» επισημαίνει ο κ. Κατσαρός.


Ελεγχος για αμίαντο
Για να διαπιστώσετε εάν η επένδυση που έχει η καμινάδα σας είναι από αμίαντο, δεν έχετε παρά να φωνάξετε τον κατασκευαστή ή έναν ειδικό συντηρητή τζακιού για να το ελέγξει με δείγμα που θα στείλει στο χημείο. «Φυσικά σε περίπτωση που το τζάκι καπνίζει δεν πρέπει να ψήνουμε τίποτα φαγώσιμο, γιατί θα είναι πασπαλισμένο με καρκινογόνα στοιχεία» επισημαίνει ο κ. Κατσαρός.

Ομως εκτός από τους επικίνδυνους ρύπους που συσσωρεύονται στο σπίτι και η στάχτη είναι επικίνδυνη για την υγεία: «Περιέχει βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο και μόλυβδο, γι' αυτό χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην την πετάμε στον κήπο ή στα σκουπίδια μας γιατί μολύνουμε το περιβάλλον. Θα έπρεπε να υπάρχουν ειδικοί χώροι γι' αυτά τα απόβλητα που περιέχουν βαρέα μέταλλα» τονίζει ο κ. Κατσαρός.

Ασφαλές είναι το τζάκι χωρίς καμινάδα που δουλεύει κυρίως με φυσικό αέριο, το οποίο καίγεται πλήρως, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό.


Τα «καυτά» μυστικά του καπνού


Εκτός από τους επικίνδυνους ρύπους, υπάρχουν και κάποια μυστικά που πρέπει να γνωρίζουμε για να γλιτώσουμε από πολλές περιπέτειες που ίσως μας επιφυλάσσει το τζάκι. «Στα παλιά σπίτια στα χωριά, τα τζάκια δεν κάπνιζαν, γιατί υπήρχαν χαραμάδες στις πόρτες και στα παράθυρα. Ετσι ο ζεστός αέρας έφευγε από την καμινάδα καθώς έμπαινε ο κρύος αέρας στον χώρο από τα παράθυρα και τις πόρτες. Με αυτόν τον τρόπο ανακυκλωνόταν ο αέρας μέσα στο σπίτι» εξηγεί ο κατασκευαστής Νίκος Καραγιάννης.

Σήμερα τα σύγχρονα σπίτια είναι ερμητικά κλειστά με τα κουφώματα που κλείνουν αεροστεγώς, γι' αυτό εάν δεν είναι σωστά κατασκευασμένα καπνίζουν. Επίσης καπνίζουν εάν ανοίξουμε τον απορροφητήρα ή το air condition, γιατί αυτά τα μηχανήματα ρουφάνε προς τα μέσα τον καπνό.

Εάν το καινούργιο σας τζάκι καπνίζει χωρίς να ανοίγετε τον απορροφητήρα, τότε η μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι να το γκρεμίσετε και να το ξαναχτίσετε. Βέβαια εάν η πρώτη εμπειρία ήταν... εφιαλτική και δεν θέλετε να ξανανάψετε το τζάκι, ούτε να διαθέσετε άλλα χρήματα για νέο τζάκι, τότε και σ’ αυτήν την περίπτωση υπάρχει και άλλη λύση. Γεμίστε το τζάκι με μεγάλα κεριά που δεν βρομίζουν με καπνό και στάχτη το σπίτι και... έχετε και το κεφάλι σας ήσυχο!

madata.