Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Πυροσβέστες Κεντρικής Μακεδονίας: "Πόσο αξίζει η ανθρώπινη ζωή και ο δασικός πλούτος της χώρας !!! "

Πυροσβέστες Κεντρικής Μακεδονίας: "Πόσο αξίζει η ανθρώπινη ζωή και ο δασικός πλούτος της χώρας !!! "Με τον υδράργυρο να βρίσκεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες για το φετινό καλοκαίρι, ως εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα βρισκόμαστε στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου σε πλήρη επαγρύπνηση και επιχειρησιακή ετοιμότητα-δράση . Η ανησυχία μας καθημερινά μεγαλώνει καθώς ενώ έχουμε επισημάνει και διαβιβάσει τα προβλήματα που υπάρχουν στο Π.Σ. , δεν έχουμε δει κανένα θετικό σημάδι βελτίωσης στα πολλά (εύκολα ή δύσκολα) προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος.
    Η μείωση των κονδυλίων για το Π.Σ. λόγο οικονομικής κρίσης στο
βωμό των Μνημονίων, σε ποσοστό 30% το 2011 και 15% το Μάρτιο του 2012 έχουν δημιουργήσει προβλήματα λειτουργικά και επιχειρησιακής ετοιμότητας των εργαζομένων, του στόλου των οχημάτων, των εναέριων μέσων κ.α.
    Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό με περισσότερα από 4200 κενά, με απουσία προσλήψεων σε Μόνιμο προσωπικό από το 2008,  με οργανόγραμμα του 1973 όπου παρά τις αλχημείες του Α.Π.Σ. και την τριχοτόμηση του προσωπικού είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, που δεν έχει αλλάξει ούτε γραμμή από το 2004,  όταν το μόνιμο προσωπικό ήταν αυξημένο κατά 20% σε σχέση με σήμερα, χωρίς άδειες, ρεπό και σε πλήρη υπερωριακή απασχόληση.
Υπάρχει σε εκκρεμότητα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πρόσληψης 725 Μονίμων πυροσβεστών. Η πρόσληψη 4000 Π.Π.Υ. (τοποθετηθήκαν και υπηρετούν λιγότεροι με τεράστια προβλήματα στις διαδικασίες προσλήψεις )και των 1900 συμβασιούχων, δεν είναι ικανοί να καλύψουν τα κενά των Μονίμων και να ασχοληθούν με τη δασοπυρόσβεση , καθώς η μη χρησιμοποίηση τους σε 24ωρη βάση  και καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας( με την τεράστια αποδυνάμωση στο Γ΄οκταωρο και τις Κυριακές), η μη χρησιμοποίηση τους σε συμβάντα εκτός νομού που ανήκουν, δείχνει την εγκληματική προχειρότητα διαχείρισης κάποιων θεμάτων από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία (έχουμε καταγγείλει τα θέματα και στο παρελθόν) που σε συνάρτηση των περικοπών σε κονδύλια για το Π.Σ. κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επίλυση τους έστω και σήμερα. Όλα αυτά δεν υπήρχε κανένας λόγος να αναφερθούν αν είχαμε τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχουν φωτιές τα βράδια και τις Κυριακές. Τα εξαντλητικά ωράρια σε συμβάντα και επιφυλακές λόγο ελλείψεων, ξεπερνώντας πολλές φόρες τα όρια αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, η  μη αμειβόμενη υπερεργασία στο προσωπικό και η αδιαφορία των υπευθύνων (που δηλων αναρμόδιοι) κάνουν όλους εμάς να δηλώνουμε ότι το ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ.
   Το Πυροσβεστικό Σώμα στα 80 και πλέον χρόνια που υπάρχει , είναι ένα μηχανοκίνητο Σώμα. Έτσι η επιχειρησιακή ετοιμότητα και δράση είναι στενά συνδεδεμένη με τα οχήματα και τον ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό. Τεράστια τα προβλήματα στα Πυροσβεστικά οχήματα  με το 60% των οχημάτων να ξεπερνούν τα 10 χρόνια λειτουργίας και το 25% να ξεπερνά τα 20 χρόνια χωρίς φυσικά θεσμικό-νομικό πλαίσιο αντικατάστασης αυτών και έλεγχου Κ.Τ.Ε.Ο.. Σήμερα περισσότερα από το 20% των οχημάτων βρίσκονται ακινητοποιημένα και εκτός λειτουργίας λόγο φθαρμένων ελαστικών (που θα έπρεπε να είχαν αποκατασταθεί το πρώτο 3μηνο του 2012) και ελλιπούς συντήρησης (με οχήματα άξιας πολλών χιλιάδων ευρώ να παραμένουν ακινητοποιημένα για βλάβες 200 και 300ευρω) ποσοστό που καθημερινά αυξάνεται εξαιτίας της χρήσης και της κίνησης των οχημάτων σε δασικούς δρόμους.
    Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη καθώς υπάρχουν και δυσλειτουργίες στα Εναέρια Μέσα Δασοπυρόσβεσης.  Από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα δεν τεθούν  σε ποσοστό διάθεσης μεγαλύτερο του 70 με 75%.  Επίσης φέτος μισθώθηκαν 10 ελικόπτερα, δύο λιγότερα από πέρυσι, από τα οποία μόλις 5 είναι στη χώρα και συμμετέχουν σε κατασβέσεις. Την ίδια στιγμή, καθηλωμένα θα παραμείνουν για ακόμη μία (κρίσιμη) χρονιά τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής (τρία ΒΚ-117 και δύο Super Puma) για τα οποία, παρότι λύθηκε το θέμα της τεχνικής τους συντήρησης, τα πτυχία των 11 εκπαιδευμένων πιλότων χρειάζονται ανανέωση, η οποία καθυστερεί και λόγω οικονομικών δυσχερειών, με συνέπεια να αδυνατούν να τα «πετάξουν».
   Η ίδια απογοητευτική  κατάσταση και στα ατομικά μέσα προστασία των Πυροσβεστών, καθώς οι μόνιμοι έχουν 3 χρόνια να τους χορηγηθούν στολές και υποδήματα ασφαλείας, έχουν ξεπεράσει προ πολλού οι ημερομηνίες αντικατάστασης-χορήγησης τζάκετ πυρκαγιάς, τα κράνη έχουν λήξει(σύμφωνα με τις ημερομηνίες ασφαλείας του κατασκευαστή), οι Π.Π.Υ. δεν τους έχει χορηγηθεί κράνος για αστικά συμβάντα και τους έχει δοθεί μόνο μια στολή. Μεγάλα είναι και τα πρόβλημα στη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τα αναλώσιμα γραφείων Διοίκησης και Γραφείων Κίνησης, την κατασκευή νέων κτιρίων αλλά και τη μεταστέγαση Υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα, σε παλιά ακατάλληλα κτίρια που εδρεύουν Πυρ/κοί Σταθμοί και Κλιμάκια.
    Η έλλειψη χρημάτων και κονδυλίων στους Ο.Τ.Α. και τα Δασαρχεία , με την εκταμίευση μέρος των χρωμάτων στις αρχές Ιουνίου, δεν έχουν βοηθήσει στα έργα καθαρισμού και προλήψεις στα δάση, τις αντιπυρικές ζώνες αλλά και τους δασικούς- αγροτικούς δρόμους, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις δοθήκαν, στις συσκέψεις των εμπλεκομένων φορέων  την άνοιξη ότι όλα θα ήταν έτοιμα κατά τη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
    Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον ίδιο τον Πυροσβέστη, που πρώτοι βιώσαμε τις περικοπές και τις μειώσεις στους μισθούς μας σε ποσοστά που ξεπερνούν το 30-40% του ετήσιου εισοδήματος μας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση πολλούς συναδέλφους που εισπράττουν μηδενικά (και σε ελάχιστες περιπτώσεις αρνητικά) μηνιαία εκκαθαριστικά σημειώματα εξαιτίας των δανειακών υποχρεώσεων για αγορά κατοικίας κ.α. είναι βέβαιο ότι όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι ανησυχούμε για το μέλλον της χώρας αλλά και των παιδιών καθώς η οικογενειακοί μας προϋπολογισμοί έχουν αποτύχει και το μέλλον είναι αβέβαιο για αναστροφή των οικονομικών δεδομένων. 
    Αν λάβουμε υπόψη τις αστοχίες και τις παραλείψεις των υπευθύνων θα πρέπει να εναποθέσουμε μεγάλο μέρος της ελπίδας και των ευχών ΄΄ότι όλα θα πάνε καλά στον καιρό που δεν θα συνεχίσουν οι υψηλές θερμοκρασίες και δεν θα έχουμε ισχυρούς ανέμους στη χωρά και την Κ. Μακεδονία , υπολογίζοντας τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών και των καιρικών συνθηκών στη Β. Ελλάδα που ενδεχομένως τα προβλήματα να είναι πιο έντονα μετά τα μέσα Αυγούστου.
    Ως Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θέλουμε να πιστεύουμε πως οι καταστροφικές πυρκαγιές των παλαιοτέρων ετών στη Ελλάδα των μνημονίων, των περικοπών των αλλαγών, θα έχουν έστω και την ύστατη ώρα σήμερα, την ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυση μέρους των προβλημάτων , ώστε να μην γίνουμε μάρτυρες δυσαρεστών περιστατικών που θα φάνει η ανοργανωσιά και η αδυναμία επέμβασης και αντιμετώπισης σε δύσκολα και πολλαπλά συμβάντα, υπολογίζοντας πάντα στην ευσυνειδησία των Ελλήνων για έγκαιρη ειδοποίηση της Υπηρεσίας μας(τηλ.199) εάν αντιληφτούν οπουδήποτε καπνό ή φωτιά , καθώς τα πρώτα λεπτά είναι σημαντικά στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, δεσμευόμενοι από την πλευρά μας ότι θα λειτουργούμε πάντα με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό προσφέροντας τις υπηρεσίες μας απέναντι στη Πολιτεία και τον πολίτη.         

Η Ασφάλεια και η Προστασία της ζωής και της περιουσίας των Πολιτών
δεν σηκώνει πλέον καμία περικοπή…… 
ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ….. ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ,
 Ο ΔΑΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!!!

                Με    Τιμή
Για το  Δ.Σ.         
Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Τσαλής Δημήτριος                         
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Δάρατζης Χρήστος