Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ Η ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΗΣ ΒΑΡΚΑΣ Η ΕΜΑΚ Θράκης ήλεγξε τον πλωτό εξοπλισμό της στο λιμάνι Φαναρίου


Αποψιλώνεται η ειδική υπηρεσία με έδρα την Κομοτηνή που λειτουργεί μόλις με 14 άτομα και πολύ σύντομα με 12, λόγω μεταθέσεων

Ο εξοπλισμός είναι επαρκής, αλλά όχι και το προσωπικό που βρίσκεται πλέον στο μισό σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφερειακές ΕΜΑΚ

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Στον έλεγχο των πλωτών μέσων συμμετείχαν οι Μόσχος Τερζής, Γιάννης Γεωργίου και Γιώργος Βαριντζιώτης
Η ετοιμότητα του πλωτού εξοπλισμού στην αντιμετώπιση θαλασσίων, λιμναίων και ποτάμιων ατυχημάτων και σε διασώσεις ανθρώπων και υλικών αγαθών που διατρέχουν κίνδυνο από τα ατυχήματα αυτά, δοκιμάστηκε χθες το μεσημέρι στο λιμάνι του Φαναρίου. Εκεί βρέθηκαν στελέχη της 4ης ΕΜΑΚ Θράκης με έδρα την Κομοτηνή ελέγχοντας όχι μόνο τις αντοχές του πλωτού εξοπλισμού, αλλά και των ιδίων. Η πολυεστερική βάρκα, η μια εκ των δύο που διαθέτει η υπηρεσία, μεταφέρθηκε με τζιπ από τρεις άνδρες της ΕΜΑΚ. Το όχημα στάθμευσε στο λιμάνι, κοντά στο καρνάγιο, από όπου η βάρκα έπεσε στη θάλασσα. Δύο βάρκες, μία πολυεστερική και ένα φουσκωτό, χρησιμοποιούν οι άνδρες της ΕΜΑΚ για διασώσεις σε ποτάμια και λίμνες, ενώ στη θάλασσα η επέμβαση γίνεται μόνο κατόπιν συνεννόησης με το λιμενικό. Τον πλωτό εξοπλισμό μπορούν να τον χρησιμοποιούν όλα τα στελέχη της ΕΜΑΚ, όσοι συγκεκριμένα κατέχουν δίπλωμα για το χειρισμό βάρκα, που αποτελούν την πλειοψηφία.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΜΑΚ

Άλλωστε στην αποστολή της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση εκτεταμένων καταστροφών από πλημμύρες και άλλες θεομηνίες καθώς και η αντιμετώπιση θαλασσίων, λιμναίων και ποτάμιων ατυχημάτων και οι υποβρύχιες διασώσεις ανθρώπων και υλικών αγαθών που διατρέχουν κίνδυνο από τα ατυχήματα αυτά. Προβλέπεται επίσης η αντιμετώπιση ειδικών πυρκαγιών, όπως διϋλιστηρίων, χώρων αποθήκευσης υγρών καυσίμων, χημικών προϊόντων, εκρηκτικών υλών, μεγάλων κτιριακών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Η αντιμετώπιση πυρκαγιών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Η παροχή βοηθείας και η αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμούς καθώς και η αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων και ο εντοπισμός και διάσωση παγιδευμένων με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Η αντιμετώπιση διαρροών και διαφυγών επικίνδυνων χημικών ουσιών και άλλων περιβαλλοντολογικών ατυχημάτων. Η ενίσχυση των κατά τόπο αρμοδίων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση μεγάλων δασικών και αστικών πυρκαγιών.
ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ ΣΕ ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΑ

Η χρήση των πλωτών μέσων από την ΕΜΑΚ Θράκης τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά κρίθηκε απαραίτητη κυρίως σε ποτάμια, ενώ δεν χρειάστηκε να επέμβει σε κανένα περιστατικό στη θάλασσα. Το έργο της ειδικά για τη φετινή χρονιά επικεντρώθηκε στον Έβρο, κυρίως λόγω των πλημμυρών, αλλά και για διασώσεις στον ομώνυμο ποταμό κυρίως παράνομων μεταναστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των πλημμυρικών φαινομένων άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκα βρισκόταν για τουλάχιστον μία εβδομάδα στις πληγείσες περιοχές, ενώ πραγματοποίησε 32 διασώσεις σε μία μέρα.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Η αθρόα είσοδος παράνομων μεταναστών στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο που αναδεικνύει τη χρησιμότητα της ΕΜΑΚ Θράκης για την περιοχή. Από τις Αστυνομικές Διευθύνεις που έχουν αρμοδιότητα σε παραποτάμιες περιοχές έχει κατά καιρούς ζητηθεί η συνδρομή της ΕΜΑΚ σε διασώσεις. Ειδικότερα σε νησίδα που υπάρχει μέσα στο ποτάμι στην περιοχή του Τυχερού μήκους 1.5 χλμ και πλάτους 50 μέτρα πάχος, σημείο, όπου εκβάλλει ποτάμι από την Τουρκία, αυτή την περίοδο που πέφτει η στάθμη του νερού, διακινητές συνηθίζουν να αφήνουν εκεί καραβάνια παράνομων μεταναστών. Ενδεικτικό είναι ότι 2011 έγινε 16.000 συλλήψεις παράνομων μεταναστών από τις οποίες οι 11.000 στην εν λόγω νησίδα. Όταν στη νησίδα τα νερά φουσκώνουν οι προσπέλαση της προς τις παραποτάμιες περιοχές είναι αδύνατη με αποτέλεσμα να καλείται η ΕΜΑΚ να συνδράμει σε επιχειρήσεις διάσωσης. 
ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το έργο της ΕΜΑΚ Θράκης έχει αναγνωριστεί από την τοπική κοινωνία για τη συνδρομή της σε διάφορα περιστατικά. Παρόλα αυτά το τελευταίο χρονικό διάστημα το προσωπικό της σταδιακά αποψιλώνεται. 

Από τα 24 άτομα που αρχικά τη στελέχωσαν σήμερα εν έτη 2012 λειτουργεί στην ουσία με προσωπικό ασφαλείας, μόλις 14 άτομα, από τα οποία τα δύο θα αποχωρήσουν σύντομα με μετάθεση.  Η 4η ΕΜΑΚ ήταν η τελευταία από τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες που ιδρύθηκε μόλις το 2007. Τότε επανδρώθηκε με 24 άτομα όσα και οι υπόλοιπες περιφερειακές ΕΜΑΚ. Σταδιακά όμως και ειδικότερα τα τρία τελευταία χρόνια το προσωπικό της έχει μειωθεί δραματικά, παρά τα σχετικά αιτήματα που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί για την ενίσχυσή της. 

Προς το παρόν καλοκαίρι κυλάει ήσυχα για την υπηρεσία αντιμετώπισης ειδικών καταστροφών, αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι, γι’ αυτό και κρίνεται επιβεβλημένη η επάνδρωσή της.