Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η δήλωση του Όθωνα για το διαγωνισμό της Πυροσβεστικής και τους επιτυγχόντες Ρεθυμνιώτες

Σχετικά με δημοσιεύματα που διατυπώνουν δήθεν απορίες που βασίζονται σε δήθεν φήμες για δήθεν φωτογραφικές προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, θα ήθελα να υπενθυμίσω ή να γνωστοποιήσω τα εξής:
1.Για πρώτη φορά για προσλήψεις τόσο στο Πυροσβεστικό Σώμα, όσο και
στην Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή η διαδικασία δεν διεκπεραιώθηκε από στελέχη των αντίστοιχων Αρχηγείων, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις από τριμελή επιτροπή από έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ, έναν εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και έναν Αξιωματικό Διευθυντή του αντίστοιχου Αρχηγείου, που προέκυψε μετά από κλήρωση.
2. Απαλείφθηκε η γνωστή διαδικασία των συνεντεύξεων των υποψηφίων, όπως και των γραπτών εξετάσεων και οτιδήποτε μπορούσε να ενέχει ίχνος υποκειμενικής αξιολόγησης. Η κατάταξη των υποψηφίων είναι αποτέλεσμα απλού υπολογισμού κριτηρίων μοριοδότησης προσόντων που η προκήρυξη με σαφήνεια προσδιορίζει.
3. Ο πίνακας με την κατάταξη ΟΛΩΝ των υποψηφίων και όχι μόνο των επιτυχόντων (νεοδιοριζομένων) αναρτάται στο διαδίκτυο με αναλυτική παρουσίαση της μοριοδότησης ενός εκάστου υποψηφίου, όπως και του τρόπου υπολογισμού της για λόγους πλήρους διαφάνειας και ελέγχου.
4. Ο χρόνος υποβολής των δικαιολογητικών ήταν για κάθε προκήρυξη ο εύλογα απαιτούμενος δεδομένων των πολλαπλών σημείων υποβολής των αιτήσεων και το ότι η προκήρυξη που όριζε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είχε γνωστοποιηθεί εβδομάδες πριν.
5. Ειδικά για το Πυροσβεστικό Σώμα ΠΟΤΕ η γνώση της αγγλικής γλώσσας δεν ήταν προϋπόθεση υποβολής αίτησης. Η αγγλική γλώσσα μοριοδοτείται ως πρόσθετο προσόν, όπως οι προκηρύξεις προβλέπουν. Αντιθέτως, και πάλι για πρώτη φορά φέτος η αγγλική γλώσσα ζητήθηκε ως προϋπόθεση υποβολής αίτησης για την προκήρυξη των 50 πτυχιούχων Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Όταν θα έρθει η ώρα της αποχώρησής μου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για αρκετά πράγματα θα δηλώνω υπερήφανος και ικανοποιημένος. Το πιο σημαντικό ίσως θα είναι ότι διενεργήθηκαν προκηρύξεις και προσελήφθησαν 5.800 συνολικά στελέχη των Αρχηγείων των τριών Σωμάτων χωρίς να υπάρξει ουδεμία σκιά, ουδεμία υπόνοια, ουδεμία καταγγελία για όλα αυτά που μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν αποτελούσαν, δυστυχώς, όχι την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα.
Τέλος, καλό θα ήταν για οποιαδήποτε καλοπροαίρετη απορία ή διευκρίνιση να αναζητούνται οι υπεύθυνες απαντήσεις πριν επιδιδόμαστε στη δημιουργία εύκολων εντυπώσεων. Αυτό δεν το έχει ανάγκη κανείς περισσότερο από την ίδια την ελληνική κοινωνία που προσπαθεί να εμπεδώσει μια άλλη αντίληψη με μια προσπάθεια πάρα πολύ δύσκολη. Γιατί είναι άδικο να πλήττουμε αυτή ακριβώς την προσπάθεια και την εμπέδωση μιας άλλης αντίληψης, μιας άλλης νοοτροπίας, στην κοινωνία μας, στους πολίτες, για όλα αυτά τα ζητήματα.
Υ.Γ. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για όσους νέους και νέες από το Ρέθυμνο κατάφεραν ή καταφέρουν να καταταχθούν στα Σώματα Ασφαλείας, γιατί το έχουν επιτύχει με την αξία τους, χωρίς εκπτώσεις αξιοπρέπειας και κανενός είδους «υποχρέωση» και «ομηρία» αυτών και των οικογενειών τους.