Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Απρίλιος 26/4/2012 Πανελλαδική άσκηση επί χάρτου "Πυρσός 2012"


  
  
Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία  «Πυρσός 2012», πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου και στις 13 έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων Π.Υ. της χώρας.
Η άσκηση «ΠΥΡΣΟΣ 2012» πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια προκειμένου οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος να καλύψουν και να επιλύσουν οποιαδήποτε προβλήματα, ελλείψεις ή ατέλειες ενόψει της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου καθώς και να βελτιωθεί ο συντονισμός όλων των φορέων που εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση.
Η άσκηση περιλάμβανε επεισόδια δασικών πυρκαγιών σε επιλεγμένες περιοχές, σε υποθετική ημερομηνία εντός της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου με καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν τη δυσμενή εξέλιξη του φαινομένου της δασικής πυρκαγιάς σε φυσική καταστροφή.
 Στα πλαίσια της άσκησης προσομοιώθηκε η κινητοποίηση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης κάθε Π.Δ.Π.Υ.,  σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης, ενώ χρησιμοποιήθηκαν εικονικά εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης όπου απαιτούνταν, προσωπικό από τους εμπλεκόμενους φορείς (τις Περιφέρειες, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τη Γ.Γ.Π.Π., την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τις Διευθύνσεις Δασών και τις κατά τόπους Δ.Π.Υ.) καθώς και υδροφόρα οχήματα-μηχανήματα των ΟΤΑ.
Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Αττική, στην αίθουσα επιχειρήσεων του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης ( Σ.ΚΕ.Δ) στο Χαλάνδρι, παρέστησαν, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης και ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος.
Ο κ. Οικονόμου παρακολούθησε μέρος της άσκησης, ενώ συζήτησε με τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν, για θέματα που τυχόν θα προκύψουν σε πραγματικές συνθήκες, ιδιαίτερα φέτος που η χώρα μας βρίσκεται σε μία δύσκολη συγκυρία. Στη συνέχεια ζήτησε από τους συμμετέχοντες. να είναι σε μέγιστη ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου και με μεταξύ τους συνεργασία, να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε συμβάντα εκδηλωθούν.