Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ττ γράφει ο τύπος για την μη πρόσληψη των Συμβασιούχων Πυρ/στών...

Αναδημοσίευση από το BLOKO.gr
Για επικίνδυνη καθυστέρηση στην πρόσληψη πυροσβεστών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου καταγγέλλουν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Περίπου 1.900 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου επρόκειτο, όπως κάθε χρόνο, να προσληφθούν σήμερα, 2 Μαΐου 2012 στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, πρέπει να εκδίδει διαταγή για τον αριθμό των προσλαμβανόμενων όσο και την ημερομηνία πρόσληψής τους, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Το προεδρείο του συνδικαλιστικού σωματείου τους δημοσιοποίησε εξώδικη δήλωση-πρόσκληση και διαμαρτυρία προς τους Λουκά Παπαδήμο, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Φίλιππο Σαχινίδη, Αναστάσιο Γιαννίτση, Δημήτρη Ρέππα και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Μπονάτσο. Οι συνδικαλιστές αναφέρουν στο εξώδικο πως ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εκδίδει βάσει της παρ. 7 του άρθρου 3 του ΠΔ 124/2003 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους πράξη με την οποία καθορίζονται τόσο ο αριθμός των προσλαμβανόμενων όσο και η ημερομηνία πρόσληψής τους. Κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, όμως, το Αρχηγείο δεν προέβη στην έκδοση της ανωτέρω διαταγής, όπως καταγγέλλουν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες. Επίσης δεν έχει προβεί στην έκδοση διαταγής για τις ιατρικές εξετάσεις, που πρέπει να περάσουν οι συνάδελφοί τους.

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως αυτή η καθυστέρηση είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των δασών, ενώ έχει ως αποτέλεσμα 1906 συμβασιούχοι πυροσβέστες και οι οικογένειές τους να είναι στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενοι. «Θα χάσουν τις αποδοχές ενός μήνα, ενώ κινδυνεύουν να απολέσουν και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ καθώς δεν θα έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων» αναφέρουν οι συνδικαλιστές. Το επιχείρημα του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για αυτή την καθυστέρηση είναι τα «περί απαγόρευσης προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο», κάτι που δεν ευσταθεί, καθώς η παρ. 3 του Ν. 2190/1994 ορίζει ότι η απαγόρευση αυτή κάμπτεται σε έκτακτες ανάγκες και σε περίπτωση αντιμετώπισης πυρκαγιών. Σε κάθε περίπτωση όμως το ζήτημα της πρόσληψης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα μπορούσε κάλλιστα να είχε προβλεφθεί και ρυθμιστεί πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Άλλωστε το συνδικαλιστικό τους σωματείο από τις 27/1/2012 έχει καταθέσει προς το Αρχηγείο πάνω από 20 έγγραφα, με τα οποία έθιγε το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς να λάβει καμία απάντηση. Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν λυθεί αυτό το σοβαρό θέμα, θα προβούν στην άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος τους και με πορείες διαμαρτυρίας.

Επίσης στο θέμα αναφέρθηκε με άθρο της και η Βραδυνή: