Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Καύση -Φωτιά - Πυρκαγιά


Εισαγωγή - Βασικοί όροι
Η φωτιά και η πυρκαγιά ως διαδικασία συνδέονται με το φαινόμενο της καύσης. Στο εννοιολογικό πλαίσιο ,αφετηρία σκέψης αποτελεί  και στα δύο το ρήμα καίω. Η ετυμολογία σε θέματα πυρασφάλειας είναι :
καίω= φθείρω, καταστρέφω με φωτιά
καύση= η καταστροφή από φωτιά Η αντίδραση οξείδωσης που συνεπάγεται θερμότητα και φως.
κατακαίω= καίω εντελώς ένα υλικό σώμα - αποτεφρώνω.
κατάκαυση= αποτέφρωση.
Φωτιά ή πυρ είναι η ταυτόχρονη ανάπτυξη θερμοκρασίας και φλόγας. Η φωτιά δεν είναι μόνο βασικός συντελεστής της τεχνολογικής και εκπολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου αλλά μπορεί να έχει επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον του. Ο όρος  πυρκαγιά είναι σύνθετος ,προέρχεται  από τις λέξεις πυρ και καίω και σημαίνει την, από φωτιά (πυρ), φθορά δηλαδή την καταστροφή (καύση)  πραγμάτων.
Εστία ονομάζεται το μέρος που αναπτύσσεται η πυρκαγιά. κατά τρόπο αυθαίρετο εστία πυρκαγιάς λένε εκεί που πρωτοεμφανίζεται η πυρκαγιά.
Οι έννοιες πυρκαγιά και φωτιά δεν είναι πάντα ταυτόσημες, ανεξάρτητα του αποτελέσματος τους, ότι οφείλονται στην ίδια διεργασία την καύση με την έννοια της χημικής αντίδρασης.
Η λέξη διεργασία (π.χ. διεργασία καύσης) σημαίνει μια σειρά φυσικών επεμβάσεων ή φυσικές ή χημικές αλλαγές σε κάποιο υλικό.
Οι πιο πάνω διευκρινήσεις είναι βασικές για την απόκτηση ενός γνωστικού υπόβαθρου προκειμένου να επιχειρηθεί διασαφήνιση καλύτερη πάνω στο αντικείμενο.