Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Έτοιμο το ρωσικό πυροσβεστικό ελικόπτερο στο Ηράκλειο


Θα συνδράμει στις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου - Αναμένεται άλλο ένα ελικόπτερο που θα "αναλάβει" τη δυτική ΚρήτηΘα συνδράμει στις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου - Αναμένεται άλλο ένα ελικόπτερο που θα "αναλάβει" τη δυτική Κρήτη
Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι από την περασμένη Κυριακή το πρωί το ρώσικο ελικόπτερο που θα βοηθήσει το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο νομό Ηρακλείου κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Παρά τις περί του αντιθέτου φημολογίες το ρωσικό ελικόπτερο τύπου ΚΑΜΟΒ 32 βρίσκεται στην 126 Σμηναρχία Μάχης, ενώ ήδη
βρίσκονται και ο κυβερνήτης, συγκυβερνήτης και μηχανικός (από τη Ρωσία) αλλά και ο διερμηνέας ιδιώτης της εταιρείας που ανήκει το ελικόπτερο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της πυροσβεστικής το ΚΑΜΟΦ 32 αντικατέστησε το περυσινό ελικόπτερο τύπου Μ8 που στάθμευε πέρυσι στο Ηράκλειο. Και τα δύο ελικόπτερα έχουν την ίδια χωρητικότητα κάδου (τέσσερις τόνοι), όμως το ΚΑΜΑΡΟΦ θεωρείται ότι είναι περισσότερο ευέλικτο και αντέχει περισσότερο σε δύσκολες συνθήκες.
Οι όροι της σύμβασης, δηλαδή το κόστος ενοικίου και ο χρόνος παραμονής του στο Ηράκλειο, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί στους αξιωματικούς της πυροσβεστικής στο Ηράκλειο. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πότε θα έρθει το δεύτερο ελικόπτερο που σταθμεύει στην Κρήτη και ειδικότερα στην περιοχή των Χανίων.
Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής ευελπιστούν ότι το νησί θα θωρακιστεί με ένα ακόμη ελικόπτερο, άλλωστε όπως λένε η δυτική Κρήτη αντιμετωπίζει περισσότερους κινδύνους στην εκδήλωση πυρκαγιών λόγω των δασικών εκτάσεων που υπάρχουν εκεί. «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ακόμη για το τι θα γίνει με το ελικόπτερο των Χανίων. Είναι δύσκολο να μην έρθει φέτος και δεύτερο ελικόπτερο, όχι όμως απίθανο» αναφέρουν.
Τα καλά νέα όμως για την ενίσχυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Κρήτης δεν περιορίζονται μονάχα στην άφιξη του ρώσικου ελικοπτέρου. Στο δυναμικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νησιού προστίθενται και οι εποχικοί υπάλληλοι που δεν είχαν προσληφθεί στο διαγωνισμό πενταετούς υποχρέωσης στην πυροσβεστική.
Το κενό των περίπου 100 ατόμων που υπήρχε στις υπηρεσίες καλύφθηκε με την πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι θα παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου, στα τέλη του Οκτώβρη.
.