Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Σε εξέλιξη το μέτωπο της φωτιάς στη Κερατέα-17 Ιουνίου 2012, 09:15

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην Κερατέα, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις από τον δυνατό αέρα. Καναντέρ από την Ιταλία για ενίσχυση, εκκλήσεις Πυροσβεστικής προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.




Μάχη με τις φλόγες δίνουν μέχρι αυτήν την ώρα οι πυροσβέστες, προκειμένου να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Δροσιά Κερατέας και η οποία εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδιναν μάχη σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να εμποδίσουν τις φλόγες να καταστρέψουν κι άλλες κατοικίες, ενώ διαδοχικές ήταν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Εκτιμάται ότι πάνω από 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη, ενώ ο αριθμός των καμμένων σπιτιών έχει φθάσει τα 15.
Με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα καναντέρ και δύο ελικόπτερα συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ εναέρια μέσα έχουν ξεκινήσει από Ιταλία, Γαλλία και Κροατία προκειμένου να συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης.
Δυστυχώς, οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) για σήμερα, Τρίτη, είναι αποθαρρυντικές καθώς οι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί με μέσες εντάσεις στα επίπεδα των 6-7 μποφόρ (55 χλμ./ώρα).
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται στις περιοχές κοντά στους οικισμούς Συντερίνα, Αγ. Κωνσταντίνος, Παλαιά Φώκαια και Λεγρενά, με το βασικό μέτωπο να κατευθύνεται προς το Λαύριο.
Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί σε κατοικίες στο Θυμάρι, ενώ κλειστή παραμενει η Αθηνων-Σουνίου, στο 53ο χλμ, και στα δυο ρεύματα, στο ύψος της Αναβύσσου. Παράλληλα, χωρίς ρεύμα έμειναν σπίτια στη Παλαιά Φωκαία, στα Λεγρενά και στο Θυμάρι.
Συνολικά 180 πυροσβέστες, με 60 οχήματα, δίνουν μάχη με τον χρόνο, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον έλεγχο του μετώπου. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 75 μέλη πεζοπόρου τμήματος, 20 οχήματα ΟΤΑ και 23 υδροφόρες δήμων, ενώ 15 οχήματα με 45 πυροσβέστες έχουν σπεύσει από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία.
Την επιχείρηση των επίγειων δυνάμεων δυσχέραιναν από την πρώτη στιγμή οι θυελλώδεις άνεμοι, εντάσεως έως και 7 μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πέντε πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου και παραμένουν για νοσηλεία.
Τέσσερις συλλήψεις για τις φωτιές
Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, τα οποία ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια και τα οποία θα οδηγηθούν σήμερα, Κυριακή, στον εισαγγελέα. Οι ίδιοι φέρονται να είναι υπεύθυνοι για τη φωτιά, καθώς πραγματοποιούσαν οικοδομικές εργασίες, χρησιμοποιώντας μέσα τα οποία έβγαζαν σπίθες.
Νωρίτερα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμένος, επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και να τεθεί προς συζήτηση το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συνδρομή δυνάμεων δασοπυρόσβεσης από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης επισκέφτηκε το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.
Καμένα σπίτια στην Παλαιά Φώκαια
Στην Παλαιά Φώκαια η φωτιά έκαψε τουλάχιστον πέντε σπίτια, εστιατόρια και ένα κάμπινγκ, με τους κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν με ό, τι μέσο μπορούσαν στο έργο της κατάσβεσης. Η Αστυνομία έχει απαγορεύσει τη διέλευση των Ι.Χ. σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στο τιτάνιο έργο τους.
Νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου εκκενώθηκε το γηροκομείο της Παλαιάς Φώκαιας, ενώ είχε δοθεί εντολή για εκκένωση του οικισμού Σιντερίνα. 







Μαρτυρίες κατοίκων από Newscaster