Κυριακή 17 Ιουνίου 2012


Σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα-Αναζωπύρωση στον Άγιο ΚωνσταντίνοΧιλιάδες στρέμματα έχουν καταστραφεί και πολλές καταπράσινες εκτάσεις δεν υπάρχουν από χθες το βράδυ. 
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τις φωτιές
Τέσσερις συλλήψεις έγιναν χθες το βράδυ για τη φωτιά στην Κερατέα οι οποίοι παραπέμθηκαν στο Αυτόφωρο για να δικαστούν αύριο Δευτέρα όπως και ο 83χρονος που συνελήφθη για τη φωτιά στο Ντράφι και διώκεται για εμπρησμό από αμέλεια. Ο εισαγγελέας ποινικής αγωγής θα ασκήσει ποινική δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια δασικής έκτασης και κοινό εμπρησμό από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα( επίσης από αμέλεια) σε βάρος τους 
Πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη
Αναζωπύρωση έχουμε  λόγων των δυνατών ανέμων στον Άγιο Κωνσταντίνο. Στο σημείο έχουν σπεύσει 180 πυροσβέστες με 60 οχήματα, 18 εθελοντές με 9 οχήματα, 30 ιδιωτικές υδροφόρες, 25 οχήματα ΟΤΑ, εθελοντές και 70 άτομα από πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος υπάρχουν 3 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.
Βοήθεια από την Ιταλία και την Κροατία
Από ώρα σε ώρα φτάνουν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, δύο αεροπλάνα CL-415 που διέθεσε η ιταλική Πολιτική Προστασία για να βοηθήσει τη χώρα μας ενώ η Κροατία στέλνει ένα αεροπλάνο για να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Nωρίτερα ξέσπασε νέα φωτιά σε δασική έκταση στο Ρίτο Ντράσα της Κορινθίας. 
Στην περιοχή βρίσκονται ήδη 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 άτομα, 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται  αυτή την ώρα πυρκαγιά  σε δασική έκταση στη θέση Λουμπάρδα στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου καθώς και στην περιοχή της Κορινθίας.
Στην περιοχή  επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Στην περιοχή της Λαυρεωτικής ,τώρα,  υπάρχει σοβαρή  αναζωπύρωση λόγω των ισχυρών ανέμων στην   Παλαιά  Φώκαια ,στην Συντερίνα ,στο Θυμάρι , στα Λεγρενά και στον ,Αγ.Κωνσταντίνο   ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοίκους και σπίτια.
Υπό έλεγχο είναι η πυρκαγιά στη Δροσιά Κερατέας που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι. Στο σημείο βρίσκονται και μάχονται για την κατάσβεση της φωτιάς 180 πυροσβέστες , 70 άτομα από πεζοπόρο τμήμα , 25 υδροφόρες των ΟΤΑ, πολλοί εθελοντές με 9 εθελοντικά οχήματα και 30 ιδιωτικές υδροφόρες.

Στην περιοχή Συντερίνα, αν και δεν έχει ακόμα επίσημος απολογισμός μέχρι στιγμής 10 σπίτια έχουν καεί, ενώ  από χθες το βράδυ πολλά νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα και νερό.
Μαίνεται μέχρι αυτήν την ώρα η πυρκαγιά στην Κορινθία και συγκεκριμένα στην περιοχή Στεφάνι , εκεί που λόγω των ανέμων η πυρκαγιά πέρασε μέχρι την Αργολίδα χωρίς μέχρι στιγμής να απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Στην περιοχή επιχειρούν 12 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Σημαντική είναι η βοήθεια και εθελοντών και πεζοπόρων τμημάτων.
Σημειώνεται ότι  οι καταστροφές που έχει υποστεί η περιοχή είναι πάρα πολύ μεγάλες χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμη μια ακριβής εκτίμηση. 
Κατά τις επιχειρήσεις έχουν τραυματιστεί άντρες της Πυροσβεστικής που όμως βρίσκονται εκτός κινδύνου.
Πριν λίγο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ,Παναγιώτης Μπονάτσος ,   μιλώντας στη NET  διευκρίνισε ότι προς το παρόν σίγουρη είναι η ιταλική συμβολή ενώ αναμένεται η απάντηση της Γαλλίας και της Κροατίας . 
Την ίδια στιγμή υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο Κεφαλόβρυσο της Πάτρας ενώ  σε ύφεση φαίνεται πως είναι και οι εστίες σε Κύθνο και Λακωνία.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Πύλο Μεσσηνίας  στη θέση Ξεριάς , που ξέσπασε χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Υπό έλεγχο είναι και η φωτιά στην περιοχή Βοιών του δήμου Μονεμβασιάς.
Ο φόβος αναζωπύρωσης  στην περιοχή λόγω της πυκνής πράσινης έκτασης  ώθησε την πυροσβεστική να στείλει 19 οχήματά της .

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα δυσκολότερη τις επόμενες μέρες σχετικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς αφού οι καιρικές προβλέψεις κάνουν λόγο για  ισχυρότατους ανέμους έως και την Πέμπτη.